Op weg naar priesterlijk handelen 

Door Albert Smit

Met een voorwoord van Margarete van den Brink

Groeit de kloof tussen het aardse bestaan en de bovenzinnelijke oorsprong die al het leven draagt? Het is aan de mens zijn leven en handelen zo vorm te geven dat beide met elkaar verbonden worden.

Albert Smit (l940-2020) nam in zijn praktijk als antroposofisch arts waar hoe als gevolg van deze scheiding de zielenood van mensen toeneemt.

Die nood vraagt om een begripvol, ‘priesterlijk' handelen, om sociale kunst. Om de ruimte om
elkaar van mens tot mens als gelijke en als metgezel te ontmoeten; een ruimte waarin Christus verbindend werkzaam is.

Vanuit hartekracht gedaan werkt zij als een warme stille kracht.

Uit een bericht van de uitgever:

Een intense beschrijving van een weg om van mens tot mens sociaal scheppend te worden.
In de wijze waarop mensen elkaar ontmoeten kan Christus als verbindende kracht werkzaam zijn; en kunnen wij het spirituele binnen brengen in de sociale werkelijkheid. Dit 'priesterlijk handelen' vormt een antwoord op de zielenood die in veel mensen leeft.

Albert Smit (1940-2020) was antroposofisch arts en gedurende zijn leven intensief bezig met de vraag hoe de ene mens de ander kan bijstaan.

INHOUD

Op weg naar priesterlijk handelen 1

Het geestelijke moet door mensen uit de geestwereld naar beneden worden gedragen

Op weg naar priesterlijk handelen 2

De weg naar de hemel begint in jezelf

Op weg naar priesterlijk handelen 3

Wees zelf de verandering die je in de wereld wilt zien

Op weg naar priesterlijk handelen 4

Hoe brengen wij spiritualiteit in het leven van tegenwoordig?

Op weg naar priesterlijk handelen 5

We staan niet aan het einde maar aan het begin van het christendom

Op weg naar priesterlijk handelen 6

De schepping is onvolmaakt. Pas wanneer de schepping van de schepper zelf scheppend wordt is zij volkomen

Op weg naar priestelijke handelen 7

Zoals ooit uit het wereldwoord de oude wereld voortgekomen is, zo zal uit het mensenwoord dat door Christus gereinigd is en tot leven is gebracht de nieuwe wereld voortkomen.

Uitgeverij Nearchus, imprint Adventum

Hardcover, 119 bladzijden.

Prijs € 15,00


Recensie van het boek Op weg naar Priesterlijk handelen door geestelijke E. Terpstra, in In Beweging, kwartaalblad van de Christengemeenschap, Pinksteren 2023.

De kracht van Christus wekken in de ander

Rudolf Frieling (1901-1986), een van de stichters van de Christengemeenschap, schreef het volgende over het algemeen priesterschap: ‘Hoe meer wij christen worden, des te meer worden wij mens. Hoe meer wij mensen worden, des te meer worden wij middelaars. Middelaarschap in deze zin is tegelijk ook ‘priesterschap'. Als christenen in wording zijn wij mensen in wording, middelaars in wording tussen boven en onder, priesters in wording. Dat alles is nog volop in ontwikkeling'.

De antroposofische arts Albert Smit (1940-2020) beleefde hoe groot de zielennood van mensen in deze tijd is: hoe ze worstelen met levensvragen, met hun bestaan en hun relaties. Hij wilde vanuit zijn antroposofische inzichten graag hulp bieden, onder andere door hulpverleners op te leiden tot priesters in de zin zoals Frieling dat omschrijft. Een aantal jaren geleden gaf hij een cursus voor therapeuten en sociaal hulpverleners met de titel Stappen op weg naar priesterlijk handelen. In elk van in totaal zeven bijeenkomsten werd een bepaald thema uitgewerkt. Die inhouden zijn te vinden in de zeven hoofdstukken van dit boekje.

Voor Albert Smit ging het er om, de medemens zó tegemoet te treden dat de kracht van de levende Christus in het innerlijk van de ander werkzaam kan worden. Enkele thema's die aan de orde komen: bij jezelf beginnen, het leven van alledag doorgeestelijken, een nieuw spreken ontwikkelen.

Dit mooi verzorgde boekje is een waardevolle inspiratiebron voor ieder die het ‘horizontale priesterschap' in haar of zijn leven vorm wil geven. Het bevat treffende teksten van onder andere Gandhi, Hammarskjöld, Nelly Sachs en Rudolf Steiner.



Recensie door J. Eikenboom, Nieuwsbrief 26 2022 Christologie en Antroposofie.

Aandacht voor een prachtig boekje

Bij uitgeverij Adventum/Nearchus is vorig jaar een prachtig boekje verschenen: ‘Op weg naar priesterlijk handelen' van Albert Smit.

Het boekje is een schriftelijke weergave van zeven inleidingen die Albert Smit gaf tijdens cursussen voor sociaal hulpverleners en beroepstherapeuten. Maar de thema's die in de in hoofdstukken worden aangedragen zijn buitengewoon passend voor de tijd waarin wij leven. Ze vormen een waardige aansporing en handleiding om zelf te proberen iets van de Christusimpuls te verwerkelijken in de ontmoeting met ander mensen en in het eigen handelen.

In de zeven hoofdstukken van ieder ongeveer tien bladzijden schetst Albert Smit hoe de goddelijk-geestelijke stroom, die de bestaansgrond is van hemel en aarde, sinds het Mysterie van Golgotha een vernieuwingsimpuls heeft gekregen door het Christusoffer. De vaderlijke stroom is een verticale stroom waarin alles nog geschiedde onder de leiding van de goddelijke hiërarchieën, van boven naar beneden geordend. In sociale verhoudingen tussen mensen zien we deze ordening nog terug in een top-down-organisatie. Het was de tijd van de oude mysteriën, maar die tijd heeft zijn einde gevonden en heeft plaats gemaakt voor een horizontale stroom: de voortgang van de wereld is afhankelijk geworden van wat mensen met en voor elkaar en voor de aardeontwikkeling doen.

Met het Mysterie van Golgotha ging Christus tot de Vader; sinds die tijd is hij de Heer der hemelkrachten op aarde. Hij heeft zich met de mensheid en de aardeplaneet verbonden en hij volbrengt de vaderlijke daden van de wereldgrond. Maar mensen moeten dat met hem samen willen doen, in hun dagelijkse handelen de Christusimpuls opnemen.

Albert Smit (1940-2020) was antroposofisch arts, later biografisch counselor en docent menskunde aan een aantal beroepsopleidingen. Maar zijn werkzame leven begon hij als tropenarts in Zambia, daarna in Nederland als huisarts en verpleeghuisarts. Hij nam zeer bewust de zielennood van de mensen in onze tijd waar.

Ongeveer vijfenveertig jaar geleden heb ik Albert Smit leren kennen en hem slechts kort meegemaakt. Ik ervoer hem als een man met innerlijke beschaving, diepgang en ervaring. Bij het lezen van dit boekje herkende ik die beleving weer opnieuw. Na het lezen van dit boekje kreeg ik pas goed inzage in wat hem bewoog en waarmee hij zich innerlijk verbonden had.

De hoofdstukjes nodigen uit tot innerlijke meditatie om Christus te leren kennen. Ze zijn een aanrader voor een ieder die op zoek is om, niet alleen in het beroepsleven, maar in het gewone leven van alledag en bij elke ontmoeting een Christusdrager te worden en mee te werken aan het doel van deze aarde- ontwikkeling.

 

naar boven