Over Margarete 

Margarete van den Brink

Achtergrond

In 1974 rondde ik de opleiding Sociale Academie af. Voorafgaand aan die studie werkte ik als medewerker Marketing bij Organisatie-Efficiency Bureau Bosboom en Hegener in Amsterdam.

De studie aan de Sociale Academie werd onderbroken door drie jaar 'Community Development Work' in Zambia, Afrika. Mijn man was er missiearts in het plaatselijke hospitaal aan de Zambezi.

Terug in Nederland deed ik aanvullende opleidingen en opende een praktijk als counsellor. Daarnaast las ik spirituele literatuur om uit te vinden welke geestelijke stroming mijn werk het beste zou kunnen ondersteunen. Wilde dat effectief zijn, zo wist ik, dan was er een goede spirituele basis nodig.

Uiteindelijk bleken de inzichten uit de antroposofie het beste te passen omdat ze praktisch en concreet te maken zijn. Dat neemt niet weg dat ik regelmatig ook bij andere spirituele stromingen te rade ga.

Communicatieadviesbureau

Het werk in mijn counsellingpraktijk breidde zich uit van individuele gesprekken naar werken met mensen met relatieproblemen. Vandaaruit zette ik de stap naar vraagstukken op het gebied van samenwerking binnen organisaties. Dat leidde tot het geven van trainingen en workshops op het gebied van communicatie, samenwerking en leiderschap. En tot de oprichting van mijn bureau: 'Margarete van den Brink, Communicatieontwikkeling – Advies en Begeleiding'.

Vanaf dat moment richtte ik mij vooral op coaching en begeleiding van leidinggevenden.

In de loop der jaren werkte ik met leidinggevenden in scholen, instellingen in de gezondheidszorg (waaronder de wereldwijde Camphill beweging), in een bank (Triodos), de landelijke politiediensten, een zorgverzekeraar (Zorg en Zekerheid), en Rijkswaterstaat. Behalve in Nederland werkte ik ook in Schotland, Wales, Engeland, Ierland, België en Spanje.

Ik sloot dit werk in 2013 grotendeels af na tweemaal een drie-jarige 'International Leadership Course' gegeven te hebben in Ierland, waar leidinggevenden uit verschillende europese landen aan deelnamen. Af en toe geef ik nog cursussen bij opleidingsinstituten als het Instituut voor Biografiek.

Boeken en artikelen

De werkzaamheden die ik noemde leidden tot een vraag naar literatuur. 'Waar kan ik lezen wat je mij vertelt?' Vanaf de jaren '90 trek ik mij regelmatig terug om te studeren, inzichten te vormen en boeken te schrijven op het gebied van ontwikkelingen van het sociale domein, de overgang van de oude naar de nieuwe tijd en het esoterische christendom.

Inmiddels zijn er 9 boeken en brochures verschenen. Een aantal daarvan schreef ik samen met Hans Stolp. Verschillende boeken werden in het Engels, Duits en Spaans vertaald.

Daarnaast schrijf ik artikelen voor het blad Verwachting. Met name over de esoterische evolutieleer.

 

naar boven